Wat moet je weten bij het kopen van een gouden naamketting?

Je koopt niet elke dag een gouden naamketting, dus is het belangrijk dat je op de hoogte bent van waar je op moet letter bij het vinden van de perfecte ketting voor jou. Zo garandeer je dat je nog jarenlang plezier hebt van jouw ketting.


Verschillende soorten goud

De eerste vraag die de meesten zich stellen bij het kopen van een naamketting, is of ze moeten gaan voor verguld goud of echt goud, en indien ze gaan voor echt goud, welk type goud ze dan best nemen. Uiteraard zal je budget hierbij een belangrijke factor zijn, aangezien echt goud een stuk duurder is. Maar er zijn ook andere factoren te overwegen. 

Wanneer je kiest voor echt goud, heb je 3 verschillende keuzes. Dit is omdat 100% puur goud eigenlijk zelden tot nooit gebruikt wordt voor het vervaardigen van juwelen. De reden is dat het te zacht en plooibaar is, waardoor jouw juwelen binnen de kortste keren terug naar het atelier zouden moeten. Wanneer we dus spreken over 'echt' goud, spreken we steeds over een combinatie of mix van puur goud met een ander materiaal, meestal koper of zilver.

Deze 'mix' kan je in verschillende percentages kiezen, herkenbaar aan het 'kt'. Het belangrijkste dat je onthoudt is dat 9kt ongeveer de helft zoveel goud heeft dan 18kt goud. Aangezien goud zeer duur is, spreekt het voor zich dat juwelen met een hoger goudpercentage dan ook duurder zullen zijn dan juwelen met een lager goudpercentage of karaat. Hoe hoger het goudgehalte, hoe hoger de verkoopwaarde van het juweel.

Er zijn echter nog andere overwegingen. Zoals eerder aangegeven, is puur goud te plooibaar om kettingen uit te vervaardigen. In mindere mate geldt dit ook voor kettingen vervaardigd uit 18kt goud, waardoor deze eerder gepast zijn voor in de 'avond', wanneer ze slechts sporadisch gedragen worden. Voor dagdagelijkse juwelen, die wel eens een stootje te verdragen krijgen, kies je best voor 14kt of in sommige gevallen zelfs 9kt (bv. als je er elke dag mee wil gaan sporten). 

De hoeveelheid goud zal ook impact hebben op de glans van de ketting. Hoe hoger het percentage goud, hoe mooier jouw ketting zal glanzen en zijn mooie gouden kleur behouden. Voor een ketting die je dagdagelijks wil dragen biedt 14kt goud een mooie balans tussen stevigheid en glans.

En last but not least, een gouden ketting met hoger goudgehalte behoudt natuurlijk ook zijn waarde een stuk beter. Je zal iets meer betalen bij aankoop maar dit is veelal een direct gevolg van de hogere waarde van de materialen die gebruikt werden. In theorie recupereer je dit dus wanneer je de ketting ooit zou verkopen of hersmelten. Bij kettingen met lager goudgehalte zal de maakkost (en eventuele andere kosten) een groter deel uitmaken van het totale plaatje.

Dikte van de ketting

Naast het goudgehalte, is ook de dikte van de ketting en het naamplaatje belangrijk. Zoals het goudgehalte, zal dit ook impact hebben op de prijs van de ketting en de stevigheid. Een dikkere ketting zal iets beter bestand zijn wanneer je ergens achter blijft haken of op je ketting gaat liggen. Dunnere kettingen met een hoog goudgehalte (bv. 18kt) zijn zeer kwetsbaar en dus niet echt aan te raden voor dagdagelijks gebruik.

Een dikkere ketting en of naamplaatje heeft natuurlijk ook impact op de prijs. Bij het kopen van een ketting online kijk je dus steeds best naar het gewicht van de ketting. Een duurdere ketting kan namelijk een stuk meer goud bevatten, waardoor ze iets duurder is in aankoopprijs, maar ze haar waarde goed zal behouden. 

Design

Een gouden naamketting is meestal vrij traditioneel in ontwerp. De meeste vrouwen en meisjes kiezen voor een handgeschreven font en een fijne ketting (meestal 14kt). Er zijn echter ook creatievere ontwerpen te vinden, zoals een ketting met enkele letter (bv. van de voornaam), een gouden ketting met losse letters of een ketting met medaillon. Deze bieden een modern alternatief voor de klassieke naamketting. 

Allemaal zijn ze natuurlijk mooi en welke je het liefste ziet zal vooral van jouw persoonlijke smaak afhangen.

Je kan ook een ketting kiezen zonder naam, met bijvoorbeeld een gouden hartje of een vlindertje. Nog 'hipper' is om te kiezen voor een ketting met birthstone. Ideaal als push present voor een kersverse mama wanneer je als birthstone een edelsteentje kiest van de geboortemaand van het kind. Persoonlijk maar ook subtiel. Deze kettingen met birthstone zie je vaak in baguette of met rond potje.

Gelegenheid

Veel mensen kopen een naamketting gewoon voor zichzelf. En daar is uiteraard niets mis mee ;). Maar ook wordt dit vaak cadeau gegeven voor een speciale gelegenheid. Het is immers een tijdloos cadeau dat zijn waarde behoudt en een persoonlijke touch heeft. 

Ideale gelegenheden voor het geven van een gouden naamketting zijn bij de geboorte van een kind (als push present) of bij een verjaardag.

Conclusie

Zoals je ziet komt er heel wat kijken bij het kopen van een gouden naamketting. Je moet rekening houden met het gewicht, de dikte en het design van jouw ketting. Afhankelijk van hoe jij de ketting gaat gebruiken zul je de perfecte ketting moeten vinden. 

Kies je goed, dan heb je een prachtig cadeau dat je nog vele jaren zal kunnen dragen en zeer waarschijnlijk een belangrijk deel van jouw leven gaat uitmaken.